ส่วนงาน: สาขาวิชาเทคโนโลยีการอาหาร
โทร: 034-585058
E-Mail: natteewan.udo@mahidol.ac.th
CV: Natteewan Udomsil
MUREX: Natteewan Udomsil

Asst. Prof. Natteewan Udomsil,Ph.D.
ผู้ช่วยศาสตราจารย์ ดร.นัทธีวรรณ อุดมศิลป์


ตำแหน่ง อาจารย์

การศึกษา

  • Ph.D (Food Technology) Suranaree University of Technology, Thailand 2557

ความเชี่ยวชาญ

1. Functional Food Ingredient from Bioactive Peptide
2. Bioactive Peptide from Alternative Protein
3. Food and Nutrition
4. Food Microbiology and Fermentation

ฝึกอบรม

  1. โครงการอบรมผู้ตรวจประเมินตามมาตรฐาน ESPReL ครั้งที่ 2/2563, Meeting Room 411 MLC, by COSHEM at Mahidol University
  2. โครงการอบรมการประเมินผลลัพธ์และผลกระทบของผลงานวิจัยเบื้องต้น, ห้องประชุม MLC-411 อาคารศูนย์การเรียนรู้มหิดล มหาวิทยาลัยมหิดล ศาลายา
  3. การอบรมความรู้เบื้องต้นด้านสิทธิบัตร, ห้องประชุม 302 คณะทันตแพทยศาสตร์ มหาวิทยาลัยมหิดล
  4. โครงการยกระดับมาตรฐานด้านความปลอดภัยในห้องปฏิบัติการที่เกี่ยวข้องกับสารเคมี ประจำปี 2565, มหาวิทยาลัยมหิดล
  5. อบรม ISO/IEC 17025, มหาวิทยาลัยมหิดล
  6. อบรม การใช้สัตว์ทดลองเพื่องานทางวิทยาศาสตร์ สำหรับนักวิจัย , มหาวิทยาลัยมหิดล
  7. อบรม HACCP, มหาวิทยาลัยมหิดล
  8. อบรม ISO14000, มหาวิทยาลัยมหิดล
  9. อบรม ISO14001, มหาวิทยาลัยมหิดล
  10. อบรมเชิงปฏิบัติการ C2C for OBE: Commit to Change for Outcome Based Education (AUN-QA Criteria Version 4.0) ประจำปี 2565, มหาวิทยาลัยมหิดล
  11. อบรมกรอบมาตรฐาน AUN-QA version 4.0 , มหาวิทยาลัยมหิดล

Most Recent Conference

Natteewan Udomsil and Ratasark Summart. (2024). NUMUKA Edna serum (Anti-aging cricket peptide serum), 27th – 30th November, 2024, Seoul, Korea. Poster presentation and Product showcase (Bronze prize).
Seoul International Inventor Fair 2024, / 2024
Orawan Chaisomboon and Natteewan Udomsil. (2023). Antimicrobial properties of crude protein extraction and fraction from cricket (Acheta domesticus) protein., Poster Presentation.
Thai Society for Biotechnology (TSB) 35th, 26-29 November 2023. / 2023
Antioxidant and antibacterial properties of chitosan extracted from house cricket (Acheta domesticus), ห้องกมลทิพย์ ชั้น 2 เดอะสุโกศล พญาไท กรุงเทพมหานคร
การประชุมกลุ่มผู้ใช้ประโยชน์แสงซินโครตรอน ครั้งที่ 10 / 2022
Banyatnopparat, P., Manopwisetjaroen, W., Nawong, S., and Udomsil, N. (2022). Antioxidant and antibacterial properties of chitosan extracted from house cricket (Acheta domesticus)., Sukosol, Bangkok, Thailand.
The 10th SLRI Annual User Meeting 2022. / 2022
Food Innovation Asia Conference , Thailand
Food innovation and Sustainability through Bio-Circular-Green Economy / 2021
Tayayut, A., Luengwatthanawilai, B., and Udomsil, N. (2021). Antioxidant and antibacterial activities of protein hydrolysates from filed (Gryllus bimaculatus) and house crickets (Acheta domesticus) produced by protease enzymes. 17-18 June 2021., Bangkok, Thailand.
Book of Abstracts in Food Innovation Asia Conference (FIAC) 23rd / 2021
Udomsil, N., Chen, S., Rodtong, S., Yongsawatdigul, J. (2016). Real-time quantitative PCR for quantification of starter cultures used in fish sauce fermentation. 16-18 June 2016., BITEC, Bangkok, Thailand.
Book of Abstracts in the 18th Food Innovation Asia Conference 2016 (FIAC2016) / 2016
Udomsil, N., Rodtong, S., Tanasupawat, S., Choi, Y. J., Hua, Y., Yongsawatdigul, J. (2012). Contribution of Volatile Compounds and Amino Acids of Novel Species of Staphylococcus sp. in Fish Sauce Fermentation. 20-23 November 2012, Le Corum, Montpellier, France.
Book of Abstracts in the 2012 EFFoST Annual Meeting, Montpellier. / 2012

Most Recent Articles from Scopus

Antioxidant peptides (FYDQ and FVEG) derived from cricket (Acheta domesticus) protein hydrolysate enhance photoprotection and inhibit apoptosis in UVB-irradiated HaCaT keratinocytes cells
Journal of Functional Foods / August 2025
Exploring the anticancer potential of cricket-derived peptides in human cancer cells; pro-apoptotic effects via a caspase-3 pathway
Journal of Functional Foods / April 2025
SIMPLE DNA EXTRACTION AND VALIDATION OF MOLECULAR MARKERS FOR EARLY SEX DETERMINATION IN NEW THAI Cannabis sativa L. CULTIVARS
Suranaree Journal of Science and Technology / 2025
Characterization and molecular docking of tetrapeptides with cellular antioxidant and ACE inhibitory properties from cricket (Acheta domesticus) protein hydrolysate
Heliyon / 15 August 2024
Extremely halophilic strains of Halobacterium salinarum as a potential starter culture for fish sauce fermentation
Journal of Food Science / December 2022
Genome sequence of the oleaginous yeast rhodotorula paludigena strain CM33, a potential strain for biofuel production
Microbiology Resource Announcements / 7 May 2020
Nutritional Values and Functional Properties of House Cricket (Acheta domesticus) and Field Cricket (Gryllus bimaculatus)
Food Science and Technology Research / 2019
Improvement of fish sauce quality by combined inoculation of Tetragenococcus halophilus MS33 and Virgibacillus sp. SK37
Food Control / 1 March 2017
Quantification of viable bacterial starter cultures of Virgibacillus sp. and Tetragenococcus halophilus in fish sauce fermentation by real-time quantitative PCR
Food Microbiology / August 01, 2016
Improvement of Fish Sauce Quality by Strain CMC5-3-1: A Novel Species of Staphylococcus sp.
Journal of Food Science / 1 September 2015
Use of tetragenococcus halophilus as a starter culture for flavor improvement in fish sauce fermentation
Journal of Agricultural and Food Chemistry / 10 August 2011
Proteinase-producing halophilic lactic acid bacteria isolated from fish sauce fermentation and their ability to produce volatile compounds
International Journal of Food Microbiology / July 2010